Mijn energie in balans - Omgaan met energiegevers en -vreters

Jarenlang verslond ik alle tijdmanagementboeken die ik maar kon vinden in de hoop om zo de ideale planning te kunnen maken om mijn dromen te realiseren. En elke keer opnieuw paste ik vol enthousiasme de tips toe in mijn dagelijkse planning om telkens weer teleurgesteld vast te stellen dat ik, naarmate de dag vorderde, zo vermoeid was dat ik 's avonds alleen nog maar in de zetel kon ploffen en mijn ellenlange takenlijst moest doorschuiven naar de volgende dag. Zonder het te beseffen, kwam ik in een staat van chronische overprikkeling terecht. Mijn brein draaide overuren, mijn energie daalde en de takenlijst werd alsmaar langer. Bovendien deed ik heel veel dingen die ik absoluut niet graag deed, maar waarvan ik vond dat ik ze "moest" doen. Waarom? Geen idee, dat zat zo in mijn brein verankerd, ik had geen keuze, dacht ik. Daar kwam gelukkig verandering in toen ik mijn hoogsensitiviteit ontdekte en mij hierin ging verdiepen. Als HSP heb je namelijk te maken met een verhoogde prikkelverwerking, waardoor het nog belangrijker is om jouw energie goed te bewaken. Want...

"Tijd zonder energie is niks waard"

Geef toe, wat heb je aan een perfecte planning, die rekening houdt met alle principes van time management als je toch geen energie hebt om je taken en activiteiten uit te voeren? En wat als je de meerderheid van de dag bezig bent met dingen die je niet eens leuk vind en die je energie doen wegstromen? Inderdaad, niks, noppes, nada, nul komma nul! Gooi die planning dus maar in de vuilbak!

Wat is dan wel belangrijk? Leren balanceren met je energie doorheen de dag door te spelen met je energiegevers, je rustbrengers en je energievreters.

Pas als je dit onder de knie hebt en dus ook je energielevel op niveau kan houden doorheen de dag, zal je een haalbare planning kunnen maken, eentje waar je energie van krijgt en goesting om aan je dag te beginnen. 

Ik hoor je al denken, een planning maken, daar kruipt zoveel energie in. Dat klopt, maar besef dat een goede planning vooraf je veel tijd en energie op het moment zelf zal besparen! Doorheen de dag komt er namelijk heel veel op je af. Iedereen heeft wel iets van je nodig, je lijkt voortdurend “aan” te staan en er komt maar geen einde aan de overvloed van informatie. Je energiepot is echter beperkt en als je niet oplet ga je al snel over je grenzen heen. Multitasken of snel een taakje afwerken zorgt alleen maar voor meer stress en een opgejaagd gevoel. Als je echter vooraf goed nagedacht hebt over de indeling van je dag, dan zal je gemakkelijker kunnen inschatten of je al dan niet in staat bent om een extra taak aan te nemen of als je beter vriendelijk je grens aangeeft en de taak naar later verschuift of zelfs helemaal niet doet als het bijvoorbeeld jouw verantwoordelijkheid niet is.

Besef dat je nooit alles zal kunnen doen wat er van je verwacht wordt of wat je graag zou willen doen. Daarvoor is het aanbod vandaag de dag nu eenmaal te groot. Maar het is JOUW verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je je energieniveau goed onderhoudt. Je bent zelf eigenaar van jouw lichaam. Alleen jij kan bepalen hoeveel bergen je op een dag kan en wil verzetten zonder een roofbouw op je lichaam te plegen. Ik ben ervan overtuigd dat een goede planning je hierbij kan ondersteunen.

Om jouw planning nu af te stemmen op je energie, is het belangrijk om eerst te weten te komen wat je energie geeft en waar je van leeg loopt. Ik zie mijn energie altijd als een batterij. Als ik voldoende geslapen heb, beweeg en gezond eet, rustmomenten inbouw, energiegevende activiteiten doe en voldoende aandacht aan zelfzorg besteed, dan zit ik in een zalige flow en kan ik het leven en zelfs korte stressmomenten aan. Hou ik hier geen rekening mee, dan loopt mijn batterij leeg of in het slechtste geval word ik zelfs wakker met een lege batterij en krijgen mijn huisgenoten op het einde van de dag gegarandeerd te maken met een uitbarstende vulkaan.

Enerzijds zijn er dus dingen die je batterij opladen en er dus voor zorgen dat je energie krijgt: jouw energiegevers. Anderzijds zijn er zaken die je energie kosten en een leeglopende batterij veroorzaken: je energievreters. Daarnaast zijn er ook rustbrengers, die ervoor zorgen dat je zowel mentaal als fysiek tot rust komt en dat je batterij, dus jouw energie, stabiel blijft.

Aan de slag!

Voor het identificeren van je energiegevers en -vreters raad ik je aan om gedurende 1 à 2 weken je planning te analyseren. Neem je agenda en/of to-dolijst en duid de taken die je energie hebben gegeven aan in het groen. Je kan dit met een fluostift doen of een groen vinkje ernaast zetten. De dingen die je energie gekost hebben duid je aan in het rood. De zaken die je mentale of fysieke rust hebben gebracht zet je in het geel.

Om jou te helpen, heb ik een werkblad opgesteld voor het inventariseren van jouw energiegevers, rustbrengers en energievreters. Bewaar dit blad in je agenda zodat je die te allen tijde kan aanvullen en als hulpmiddel kan gebruiken om je planning op te stellen.

Download Werkblad Inventaris Energiegevers En Nemers
PDF – 122,3 KB 68 downloads

De juiste balans in je planning brengen

Hoe zorg je er nu voor dat je doorheen de dag voldoende energie hebt? Het is de bedoeling dat je meer energie binnenkrijgt dan dat er energie buitengaat. Je zorgt dus voor voldoende afwisseling tussen inspanning en ontspanning, of met andere worden je zorgt voor een goede balans tussen energiegevers en rustbrengers enerzijds en energievreters anderzijds. De energiegevers en rustbrengers ga je meer/frequenter in je agenda plannen. De energievreters ga je indien mogelijk schrappen, minder frequent of intens doen. Je batterij wordt aan beide kanten beïnvloed en zo ontstaat er een positieve balans.

Enkele praktische voorbeelden

  • Als personal assistant moet ik regelmatig lange vergaderingen notuleren. Vaak heb ik ook nog eens last van de sfeer in de zaal en van het lange stilzitten. Een duidelijke energievreter! Maar aangezien het part of the job is, blijft het mijn verantwoordelijkheid. Ik zorg er dus voor dat ik na de vergadering een energiegevende activiteit inplan. Zo blijf ik niet samen lunchen met mijn collega's in de vergaderzaal, maar kies ik voor een korte wandeling buiten en in alle rust alleen te eten om weer op te laden. Daarna plan ik enkel routinetaken in, want die kan ik gemakkelijk uitvoeren en vragen niet veel van mijn energie.
  • Sociale activiteiten = energievreter.
    Oplossing: slechts 1 sociale activiteit per weekend inplannen.
  • Een vermoeiende week op het werk = energievreter.
    Oplossing: een recuperatieweekend inplannen met aandacht voor zelfzorg, rustbrengers en energiegevers.
  • Meditatie = energiegever.
    Oplossing: start je dag met een korte meditatie om je intentie van de dag te zetten, voorzie een meditatie na je werk om je op te laden voor de avondrush, sluit je dag af met een slaapmeditatie voor een betere slaapkwaliteit.
  • Ademhalingsoefening = energiegever.
    Oplossing: focus 10 keer bewust op je ademhaling (langere uitademhaling) na een stressvolle situatie, na een energievretende activiteit of gewoon als je in de file of aan de kassa aan het wachten bent.
  • Wandelen = rustbrenger.
    Oplossing: plan een korte wandeling buiten van 10 minuten in voor of na de lunch. Wedden dat je vol energie aan de namiddag begint.
  • Lezen = rustbrenger.
    Oplossing: lees 's avonds een kwartier als de kinderen in bed zijn en voor je tv begint te kijken.

Ik hoop dat ik je hiermee geïnspireerd heb om  aan de slag te gaan met jouw energie. De komende weken reik ik je nog meer tips aan om je energie in balans te houden.

Volg me verder op Instagram voor meer tips & tricks over omgaan met prikkels en het aanvaarden van je hoogsensitiviteit.

Liefs,

Muriel

Credits: Photo by Gustavo Torres on Unsplash

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb